Kolej Profesional MARA Bandar Melaka

Jalan Hang Tuah, Melaka

06 2812011/012

KOLEJ PROFESIONAL MARA BANDAR MELAKA

(Institusi Pendidikan MARA)

PROGRAM PENGAJIAN

DIPLOMA IN ISLAMIC FINANCE (+ ASSOCIATE QUALIFICATION IN ISLAMIC FINANCE *sijil profesional pilihan)

Kod Program : DIF

Program DIF yang dahulunya dikenali sebagai Diploma in Islamic Banking & Finance (DBF) ini dibangunkan untuk memperkenalkan pelajar kepada sistem perbankan dan kewangan Islam yang kini merupakan antara segmen perkhidmatan kewangan global yang paling pesat berkembang. Program ini memberikan pengetahuan dan kemahiran dalam Fiqh Muamalat, Ekonomi dari Perspektif Islam, Takaful, Pengurusan Risiko dalam Perbankan Islam, Pelaburan Islam, Produk dan Perkhidmatan Perbankan Islam, Perakaunan institusi Kewangan Islam, Kewangan Perdagangan Islam, Pengurusan Kredit, Sistem Kewangan Islam, Tadbir Urus Korporat di Institusi Kewangan Islam.

Program ini juga memperlihatkan para pelajar dengan aspek operasi institusi perbankan Islam dan bagaimana ia dapat memenuhi syarat pembiayaan pelanggan dan juga pelaburan. Lebih-lebih lagi, konsep dan penggunaan produk Islam juga diliputi dengan secukupnya.

Di samping program ini, para pelajar juga diajar Matematik Perniagaan, Kewangan Perniagaan, Aplikasi Komputer, Prinsip Pemasaran, Statistik, Keusahawanan, Ekonomi Perniagaan, dan Asas Perakaunan untuk meningkatkan pengetahuan dan kecekapan mereka dalam komunikasi dan aspek lain dari kemahiran insaniah. Oleh kerana program ini menekankan pembelajaran yang dimulakan sendiri dan kecekapan langsung, graduan program ini akan bersedia untuk menghadapi cabaran dan pertandingan yang ada dalam dunia perbankan Islam.

Tempoh Pengajian bagi program ini adalah 2 tahun 4 bulan. Program pengajian telah mendapat pengiktirafan dari Agensi Kelayakan Malaysia (Malaysian Qualifications Agency, MQA), medium pengantar yang digunakan ialah Bahasa Inggeris dan dilaksanakan secara sepenuh masa.
Kod Kelulusan MQA : MQA/FA1314

Prospek kerjaya dalam bidang ini adalah seperti Penolong Pegawai Bank, Agen Takaful, Penolong Eksekutif Akaun, Perunding Kewangan Islam, Pentadbir Pusat Zakat, Unit Amanah Eksekutif, Usahawan, Penolong Pegawai di jabatan kerajaan, Remiser dan Penolong Pegawai Ekonomi.

Pelajar yang berjaya peringkat diploma dan ingin ke peringkat seterusnya boleh menyambung pengajian melalui laluan pengajian seperti berikut :-

UUM – Bachelor of Islamic Finance and Banking with Hons.
UIAM – Bachelor of Finance (Islamic Finance)
UNIRAZAK – Bachelor of Business Administration (Islamic Banking & Finance)
USIM – Tahmidi for Accounting and Muamalat
UMS – Bachelor  of Islamic Finance with Hons.
UMK – Bachelor of Entrepreneurship (Islamic Finance & Banking with Hons.)
UNISZA – Bachelor of Business Administration (Islamic Finance)
UNITAR – Bachelor of Finance (Islamic Finance with Hons.)

Pegawai untuk dihubungi
Dr. Munirah binti Salim
Ketua Program
Diploma in Islamic Finance
Kolej Profesional MARA Bandar Melaka
Phone: +606 2812011 / +606 2812012
Email: munirah.salim@mara.gov.my

Scroll to Top
anadolu yakasi escort